Dynamo defect? [Opgelost - massapunt hersteld]

Discussie over onderhoud, technische problemen, dealers en service
Gebruikersavatar
Peter_Maathuis
Moderator
Berichten: 1655
Lid geworden op: 10 nov 2015, 20:42
Locatie: Valkenswaard
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

08 jan 2021, 12:19 1 x

Kijk, dat is een mooie boordspanning! Mooi dat je het probleem zo hebt gevonden. En als het probleem bekend is, is de oplossing meestal simpel đź‘Ś
Gebruikersavatar
Patrickbby
Berichten: 112
Lid geworden op: 03 jul 2020, 20:20
Locatie: Purmerend
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

08 jan 2021, 16:05 1 x

*Update weerstand tussen de massa motor en chassis was super hoog.

Bij het loshalen van de kabel brak het massapunt bij de koplamp, nieuw massapunt gemaakt op de motorsteun en nu is de laadspanning 13,5 stationair en bij 2000tpm 13,8 net uitschieters naar 14v

Mocht je problemen hebben net je spanning is het zeker de moeite de massa te controleren door de koplamp weg te nemen kan je er zelfs met een ratel bij.
Bijlagen
20210108_145844.jpg
20210108_145844.jpg (3.14 MiB) 257 keer bekeken
Gebruikersavatar
Patrickbby
Berichten: 112
Lid geworden op: 03 jul 2020, 20:20
Locatie: Purmerend
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

08 jan 2021, 16:39 1 x

Overigens lijkt het me niet onverstandig dit massapunt te controleren en eventueel schoon te maken en in te spuiten met vaseline.
Gebruikersavatar
Patrickbby
Berichten: 112
Lid geworden op: 03 jul 2020, 20:20
Locatie: Purmerend
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

08 jan 2021, 19:58 1 x

Oke zojuist een stuk gereden met de auto, De koplampen branden feller en als je stuurt zie je de verlichting daarop reageren.
Tevens lijkt mijn climate control probleem ook direct verholpen dit uitte zich in wisselende toerentallen van de ventilator terwijl de climate control steady stond.

Verder loopt de motor stationair vele malen rustiger, naald staat strak op de toerenteller waar deze voorheen licht schommelde.
toerental stabiliseert vele malen sneller en tevens loopt de motor op minder toeren met de aircopomp aan.

Mijn conclusie is dat de motor steeds meer massa ging halen via andere massa punten "ontsteking, sensoren etc" om toch de stroom links of rechts naar de verbruikers te krijgen.
Gebruikersavatar
Patrickbby
Berichten: 112
Lid geworden op: 03 jul 2020, 20:20
Locatie: Purmerend
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

09 jan 2021, 12:34 2 x

Oke laatste update,

Vanmorgen was de auto bevroren dus even alles aan, verlichting aanjager achteruit verwarming.

Met alle verbruikers ingeschakeld 13.9v stationair.
Tevens funtioneerd de climate control 100% geen wisselende toeren meer en tevens is de kachel bijna direct warm, de regelkleppen functioneren blijkbaar ook weer.
Bijlagen
20210109_100233.jpg
20210109_100233.jpg (3.4 MiB) 191 keer bekeken
20210109_100219.jpg
20210109_100219.jpg (3.11 MiB) 191 keer bekeken
Gebruikersavatar
Peter_Audi_A2
Berichten: 3378
Lid geworden op: 04 feb 2012, 16:45
Locatie: Rhenen
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

09 jan 2021, 15:31 0 x

Eigenlijk zou op elke A2 standaard een digitale voltmeter moeten zitten.
Kun je gelijk zien waar het fout gaat wanneer je (extra) verbruikers inschakelt.
Gebruikersavatar
toutdroit
Audi A2 clublid
Berichten: 53
Lid geworden op: 08 okt 2020, 12:59
Locatie: Utrecht
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

09 jan 2021, 15:41 0 x

Peter_Audi_A2 schreef: ↑
09 jan 2021, 15:31
Eigenlijk zou op elke A2 standaard een digitale voltmeter moeten zitten.
Kun je gelijk zien waar het fout gaat wanneer je (extra) verbruikers inschakelt.
Ideen van Hoe en Waar erg welkom. Een nieuw draadje ?
Gebruikersavatar
Patrickbby
Berichten: 112
Lid geworden op: 03 jul 2020, 20:20
Locatie: Purmerend
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

09 jan 2021, 16:45 1 x

toutdroit schreef: ↑
09 jan 2021, 15:41
Peter_Audi_A2 schreef: ↑
09 jan 2021, 15:31
Eigenlijk zou op elke A2 standaard een digitale voltmeter moeten zitten.
Kun je gelijk zien waar het fout gaat wanneer je (extra) verbruikers inschakelt.
Ideen van Hoe en Waar erg welkom. Een nieuw draadje ?
normaal gesproken heb je een accu bewaking en dynamo laadspanning.

Door deze 2 te monitoren zit je goed.
Helaas door de gedeelde massa op de a2 is het lastig als er ergens een massa verbreekt waardoor je complete stroomkringen mist of zelfs in geval van de motor massa deze andere kringen gaat gebruiken.

Maar als je het zo zou willen doen voor de dynamo op de dynamo zelf of startmotor waarbij de laatste makkelijker is kwa bekabeling en de accu via het compartiment onder de bestuurder daar heb je een verdeelpunt zitten massa kan je daar ook vinden en bij verbreken massa bij de accu is het snel klaar.

Mocht je dit van plan zijn vergeet niet af te zekeren.

Toevoeging bij wegvallen laadspanning zal het accu lampje in het cluster gaan branden dynamo D+
Gebruikersavatar
Spits
Audi A2 clublid
Berichten: 538
Lid geworden op: 08 jun 2018, 12:39
Locatie: Rotterdam
Motortype: AMF (1.4 TDI 75pk)

09 jan 2021, 16:59 1 x

@Patrickbby, Goede feedback, terugkoppeling en update rondom het probleem.
Zo hoort een probleem gepost te worden; met de oplossing erbij als die zich heeft aangedragen. HULDE!
Gebruikersavatar
Peter_Maathuis
Moderator
Berichten: 1655
Lid geworden op: 10 nov 2015, 20:42
Locatie: Valkenswaard
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

09 jan 2021, 17:30 0 x

Peter_Audi_A2 schreef: ↑
09 jan 2021, 15:31
Eigenlijk zou op elke A2 standaard een digitale voltmeter moeten zitten.
Kun je gelijk zien waar het fout gaat wanneer je (extra) verbruikers inschakelt.
Die bestel je voor een paar euro in China en steek je in het 12V-stopcontact / aansteker - heb ik al jaren... \

Zo'n voltmeter geeft tijdens het rijden een goede indicatie van de werking van de dynamo en bij stilstand van de accu-conditie (hoeveel loopt de accuspanning terug per dag).
En als de accu wat ouder wordt (die van mij is de originele van 2003) krijg je zo bijtijds een hint om de accu bij te laden. Zo wordt je in de winter niet verrast door startproblemen.
Plaats reactie