Dynamo defect? [Opgelost - massapunt hersteld]

Discussie over onderhoud, technische problemen, dealers en service
Gebruikersavatar
Peter_Maathuis
Moderator
Berichten: 1655
Lid geworden op: 10 nov 2015, 20:42
Locatie: Valkenswaard
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

05 jan 2021, 17:24 0 x

Om de spanner te lossen heb ik een steek/ringsleutel verlengd met een houten balkje van een halve meter (aan de ring) en naast de steekkant een blokje hout zodat ie precies op de bout past en er niet kan afschieten...

En neen, de spanning mag onbelast best wat hoger zijn (14 Volt is ook prima) maar mag niet instorten onder de 13 zoals je beschrijft. Waar meet je de boordspanning? Op de dynamo zelf? Op de accu, aansteker, ...
Gebruikersavatar
Patrickbby
Berichten: 112
Lid geworden op: 03 jul 2020, 20:20
Locatie: Purmerend
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

05 jan 2021, 18:10 1 x

Peter_Maathuis schreef:
05 jan 2021, 17:24
Om de spanner te lossen heb ik een steek/ringsleutel verlengd met een houten balkje van een halve meter (aan de ring) en naast de steekkant een blokje hout zodat ie precies op de bout past en er niet kan afschieten...

En neen, de spanning mag onbelast best wat hoger zijn (14 Volt is ook prima) maar mag niet instorten onder de 13 zoals je beschrijft. Waar meet je de boordspanning? Op de dynamo zelf? Op de accu, aansteker, ...
Dit is op de aansteker plug deze varieert van 13.5a6 naar 12.7 met de verlichting aan.

Maar gezien ik ook kwalen heb aan de climate verdenk ik massa punten aangezien het erger lijkt ten tijde van vochtiger weer.
audiJan
Berichten: 246
Lid geworden op: 24 jan 2013, 21:39

05 jan 2021, 21:52 1 x

Ik neem aan dat je accu nog steeds niet compleet geladen is en als je alles aan zet bij stationair toerental kan dit best laag zijn.
Dit moet anders zijn als je toerental verhoogt dan moet je al snel 13 volt of meer hebben.

Klopt dat
Gebruikersavatar
Patrickbby
Berichten: 112
Lid geworden op: 03 jul 2020, 20:20
Locatie: Purmerend
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

07 jan 2021, 09:14 0 x

audiJan schreef:
05 jan 2021, 21:52
Ik neem aan dat je accu nog steeds niet compleet geladen is en als je alles aan zet bij stationair toerental kan dit best laag zijn.
Dit moet anders zijn als je toerental verhoogt dan moet je al snel 13 volt of meer hebben.

Klopt dat
Vandaag eens aan het meten geweest na gisteren een uur gereden te hebben spanning was na het rijden 12.7v op de accu.

Vanmorgen was daar 12v van over, heb contact opgenomen met de leverancier en die hebben meerdere accus retour gehad als defect.

Bosch s4 008 ze hebben aangeboden deze te vervangen, morgen zet ik even de oude varta accu terug en ga de laadspanning nog een bekijken.

Nu zat ik te denken heeft mijn dynamo dan extra hard moeten werken om elke keer de accu bij te laden vanaf 12v?

Edit* ik rij hoofdzakelijk lange stukken van 100km aan 1 stuk, korte ritjes komen amper voor.
audiJan
Berichten: 246
Lid geworden op: 24 jan 2013, 21:39

07 jan 2021, 11:55 2 x

Een accu kan heel eenvoudig met een digitale tester gemeten worden, je kan de precies zien hoeveel capaciteit er nog in zit.

Nog even iets wat je zelf kan doen je massa controleren, ik neem aan dat je startkabels hebt maak eens een verbinding met je motor en de carrosserie .
Als daar een slechte verbinding is zal je dat gelijk zien.
Gebruikersavatar
Patrickbby
Berichten: 112
Lid geworden op: 03 jul 2020, 20:20
Locatie: Purmerend
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

07 jan 2021, 17:20 0 x

Ga morgen verder meten krijg op de aanteker plug nog maar 12.4v met de verlichting aan, zal zeker even de weerstand meten van accu naar dynamo zowel massa als voeding.

Zal morgen de resultaten even laten weten.
Gebruikersavatar
CvP
Berichten: 194
Lid geworden op: 07 nov 2012, 23:23
Locatie: Weststellingwerf
Motortype: BHC (1.4 TDI 75pk)

07 jan 2021, 17:42 1 x

Ik ben daar ook een tijd mee aan het emmeren geweest.
(Dynamo, accu, startmotor)
Uiteindelijk bleek het het massapunt onder de linker koplamp te zijn....
:unamused: :unamused:

Gelukkig werkt het nu weer super!!

:) :)

Mss kun je er je voordeel mee doen....
Laatst gewijzigd door CvP op 07 jan 2021, 18:01, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
CvP
Berichten: 194
Lid geworden op: 07 nov 2012, 23:23
Locatie: Weststellingwerf
Motortype: BHC (1.4 TDI 75pk)

07 jan 2021, 18:00 0 x

Dubbel...
Gebruikersavatar
Patrickbby
Berichten: 112
Lid geworden op: 03 jul 2020, 20:20
Locatie: Purmerend
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

07 jan 2021, 18:44 0 x

CvP schreef:
07 jan 2021, 17:42
Ik ben daar ook een tijd mee aan het emmeren geweest.
(Dynamo, accu, startmotor)
Uiteindelijk bleek het het massapunt onder de linker koplamp te zijn....
:unamused: :unamused:

Gelukkig werkt het nu weer super!!

:) :)

Mss kun je er je voordeel mee doen....
Kwam inderdaad op de Engelse forums meerdere keren tegen ik ga morgen even een startkabel tussen motor en chassis plaatsen en even direct de dynamo meten naar blok.

Bedankt voor het meedenken zeer gewaardeerd.
Gebruikersavatar
Patrickbby
Berichten: 112
Lid geworden op: 03 jul 2020, 20:20
Locatie: Purmerend
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

08 jan 2021, 12:02 1 x

*update

Zojuist een starterkabel tussen blok en carrosserie verbonden en jawel ! Over de 13v in de auto.

Bij het lostrekken van de starterkabel bij draaiende motor een vonkenregen dus kan nu wel definitief invullen dat het de massa is van de motor.

Nu even controleren bij de koplamp en startermotor of die kabel defect is.

Ik ga er vanuit dat dit de enige massa is van blok naar chassis?
Bijlagen
IMG-20210108-WA0001.jpeg
IMG-20210108-WA0001.jpeg (2.74 MiB) 124 keer bekeken
20210108_113249.jpg
20210108_113249.jpg (3.92 MiB) 124 keer bekeken
Plaats reactie