Dynamo defect? [Opgelost - massapunt hersteld]

Discussie over onderhoud, technische problemen, dealers en service
Gebruikersavatar
Patrickbby
Berichten: 112
Lid geworden op: 03 jul 2020, 20:20
Locatie: Purmerend
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

31 dec 2020, 13:05 0 x

Zo toch nog op de valreep een defect aan de a2, reed zojuist waarbij de auto begon te schokken alsof er ergens een sluiting was tevens knipperde het accu lampje.

Na paar seconden stopte het knipperen en brande het accu lampje continue snel de rit afgebroken en terug gereden.

Aangekomen spanning gemeten en deze stond op 12.3.
Na de auto uitgezet te hebben proberen te herstarten en na 2x klik klik starte hij weer spanning was weer 13.5 maar zakte na een aantal minuten weer terug naar 12.3.

Conclusie dynamo lijkt het op te geven tevens lijkt er een lager te piepen.
Maar nu mijn vraag volgende week naar de garage en mijn vraag is, welke dynamo is de originele want als de huidige defect is wil ik graag weer een originele terug plaatsen.
WeToo
Audi A2 clublid
Berichten: 22
Lid geworden op: 23 nov 2019, 11:47
Locatie: Best
Motortype: AUA (1.4 benzine 75pk)

31 dec 2020, 13:26 1 x

Ik heb in augustus deze gekocht:

https://www.winparts.nl/motordelen--amp ... 82482.html

Past perfect

mvg

WeToo
Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the universe." - Albert Einstein :cool:
Gebruikersavatar
Rein
Audi A2 clublid
Berichten: 323
Lid geworden op: 01 dec 2014, 16:15
Locatie: Leidschendam-Voorburg
Motortype: BAD (1.6 FSI 110pk)

31 dec 2020, 14:18 1 x

Vervelend! Had ik een tijdje terug ook en toen een nieuwe laten plaatsen, maar een gereviseerde is misschien ook een (voordeliger) alternatief???

Wellicht heeft de A2 Dokter er nog eentje op de plank liggen.

https://www.marktplaats.nl/a/auto-onder ... ousPage=lr
Ron47
Berichten: 313
Lid geworden op: 22 feb 2015, 11:18
Locatie: Sliedrecht
Motortype: ANY (1.2 TDI 61pk)

31 dec 2020, 16:34 1 x

Eerst de spanningsregelaar met de koolborstels vervangen. Vaak is het dan al opgelost. Zon setje kost 20 euro en kan vaak zonder de dynamo helemaal te demonteren worden geplaatst.
Gebruikersavatar
toutdroit
Audi A2 clublid
Berichten: 53
Lid geworden op: 08 okt 2020, 12:59
Locatie: Utrecht
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

31 dec 2020, 17:38 1 x

<Aangekomen spanning gemeten en deze stond op 12.3.
Na de auto uitgezet te hebben proberen te herstarten en na 2x klik klik starte hij weer spanning was weer 13.5 maar zakte na een aantal minuten weer terug naar 12.3.>

Dat zou ook zomaar naar een beetje versleten (komt niet vaak voor) of vastzittende koolborstels wijzen.
Of/ en diode(s) die niet meer tegen warm worden kunnen.
Zie Rein's advies
Gebruikersavatar
Patrickbby
Berichten: 112
Lid geworden op: 03 jul 2020, 20:20
Locatie: Purmerend
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

01 jan 2021, 18:53 1 x

Rein schreef:
31 dec 2020, 14:18
Vervelend! Had ik een tijdje terug ook en toen een nieuwe laten plaatsen, maar een gereviseerde is misschien ook een (voordeliger) alternatief???

Wellicht heeft de A2 Dokter er nog eentje op de plank liggen.

https://www.marktplaats.nl/a/auto-onder ... ousPage=lr
Nu zit ik eraan te denken, de dynamo compleet te vervangen.

Nu ben ik benieuwd wat moet ik demonteren om de dynamo eruit te halen?

Koplamp of bumper of past hij er zo ook al tussendoor?
Gebruikersavatar
stefan74
Berichten: 677
Lid geworden op: 07 sep 2013, 21:40
Locatie: Breda
Motortype: AUA (1.4 benzine 75pk)

01 jan 2021, 19:26 1 x

Patrickbby schreef:
01 jan 2021, 18:53
Rein schreef:
31 dec 2020, 14:18
Vervelend! Had ik een tijdje terug ook en toen een nieuwe laten plaatsen, maar een gereviseerde is misschien ook een (voordeliger) alternatief???

Wellicht heeft de A2 Dokter er nog eentje op de plank liggen.

https://www.marktplaats.nl/a/auto-onder ... ousPage=lr
Nu zit ik eraan te denken, de dynamo compleet te vervangen.

Nu ben ik benieuwd wat moet ik demonteren om de dynamo eruit te halen?

Koplamp of bumper of past hij er zo ook al tussendoor?
Ik heb hem via de onderkant vervangen, voor mijn huis op een paar oprijdbokken.
Gebruikersavatar
Patrickbby
Berichten: 112
Lid geworden op: 03 jul 2020, 20:20
Locatie: Purmerend
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

01 jan 2021, 20:46 0 x

stefan74 schreef:
01 jan 2021, 19:26
Patrickbby schreef:
01 jan 2021, 18:53
Rein schreef:
31 dec 2020, 14:18
Vervelend! Had ik een tijdje terug ook en toen een nieuwe laten plaatsen, maar een gereviseerde is misschien ook een (voordeliger) alternatief???

Wellicht heeft de A2 Dokter er nog eentje op de plank liggen.

https://www.marktplaats.nl/a/auto-onder ... ousPage=lr
Nu zit ik eraan te denken, de dynamo compleet te vervangen.

Nu ben ik benieuwd wat moet ik demonteren om de dynamo eruit te halen?

Koplamp of bumper of past hij er zo ook al tussendoor?
Ik heb hem via de onderkant vervangen, voor mijn huis op een paar oprijdbokken.
Oke ik ga morgen eens even kijken, helaas zit de bodembescherming nog netjes eronder dus op de straat maakt dat het ook niet makkelijker.
Gebruikersavatar
Peter_Maathuis
Moderator
Berichten: 1659
Lid geworden op: 10 nov 2015, 20:42
Locatie: Valkenswaard
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

01 jan 2021, 23:58 1 x

Je kunt hem ook naar boven eruit halen en weer installeren. Het is wel wat gepriegel en gedraai.
Het helpt als je het hitteschild boven de uitlaat (3 10mm boutjes) en de luchtslang (2 slangklemmen) vanaf het hitteschild naar het luchtfilter verwijdert.
Gebruikersavatar
Patrickbby
Berichten: 112
Lid geworden op: 03 jul 2020, 20:20
Locatie: Purmerend
Motortype: BBY (1.4 benzine 75pk)

05 jan 2021, 16:22 0 x

Peter_Maathuis schreef:
01 jan 2021, 23:58
Je kunt hem ook naar boven eruit halen en weer installeren. Het is wel wat gepriegel en gedraai.
Het helpt als je het hitteschild boven de uitlaat (3 10mm boutjes) en de luchtslang (2 slangklemmen) vanaf het hitteschild naar het luchtfilter verwijdert.
Zo vandaag de dynamo vervangen door middel van bovenstaande werkwijze, ging eigenlijk nog best goed enkel de spanner is wat lastig bedienen vanwege de ruimte.

Goed nieuwe bosch revisie dynamo gemonteerd en het lijkt erop dat het weer functioneert.

Maar de laadspanning kakt volledig in bij gebruik van verlichting en climate control, richting de 12.7 is dit normaal?

Uitgeschakeld zit ik wel netjes op de 13.5 zelfs iets hoger.

Of zou dit kunnen komen door een slechte massa? En zoja waar zit de massa vanaf motor naar carrosserie?
Bijlagen
20210105_124918.jpg
20210105_124918.jpg (3.98 MiB) 240 keer bekeken
20210105_124913.jpg
20210105_124913.jpg (3.59 MiB) 240 keer bekeken
Plaats reactie